Skip to main content

PRESENTACIÓ DEL DICCIONARI

By 31 marzo, 2017marzo 13th, 2018Nota de prensa

Presentació de la 2ª edició del Diccionari General de la Llengua Valenciana.

El passat 28 de març tingué lloc en l’Ateneu Mercantil de Valéncia la presentació de la 2ª edició del Diccionari General de la Llengua Valenciana de la RACV, editat per la Associació Cultural per al Patronat de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

En el saló Stolz de l’Ateneu completament ple l’autor de l’obra, el Doctor Voro López, acadèmic de número de la RACV, presentà una segona edició d’esta obra publicada per primera volta en 2010 i fa temps agotada. L’acte fon organisat pel Foro Vinatea i ad ell assistiren acadèmics, representants de totes les associacions culturals valencainistes i polítics de diferents signes.

L’autor en una breu història explicà la gènesis del diccionari, que es gestà durant 11 anys i que contà en 20 colaboradors i 50 informants de tots els racons de la geografia valenciana, per lo que considera que el Diccionari “més que una obra d’autor és una obra colectiva”. Explicà que per a realisar l’obra es seguí un criteri selectiu de formes seguint un criteri d’estricta valencianitat llingüística i que per a realisar-lo es buidaren tots els diccionaris anteriors o buscaren paraules en obres monogràfiques sobre la pansa, l’arròs, l’arquitectura l’indumentària, etc. aixina com en la documentació antiga de diversos archius, com ara el del Regne de Valéncia, l’Històric Municipal de Valéncia, archius de Cocentaina, Elig… sense oblidar els clàssics valencians, els Furs, els Sermons de Sant Vicent Ferrer….

L’autor explicà que per a fer esta edició s’han realisat 22.953 intervencions, corregint, modificant i ampliant la primera edició. En l’actualitat el Diccionari General conté 79.644 paraules i té 2.211 paraules més que la primera. Esta segona edició també està actualisada en la seua redacció, aplicant els nous acorts presos per la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV en la Nova Gramàtica de la Llengua Valenciana.

També expongué l’èxit i bona acollida que l’obra té en internet, a on ademés apareix ilustrat en 795 imàgens. Des de que està en internet ha tengut vora 9 millons de consultes, és el diccionari valencià més consultat.

Alguns països des dels que apleguen visitants segons estimacions de Google són: Regne Unit, Estats Units, Alemanya, França, Dinamarca, Brasil, Holanda, Veneçuela, Mèxic, Israel, Itàlia, Argentina…

L’autor ha destacat que la segona edició d’este Diccionari “no és la simple reedició d’un llibre, és un símbol, una crida a l’acció demostra que, apesar de les condicions adverses que patim, estem vius, que sabem fer les coses i que estem disposts a fer-les en defensa de la llengua i la cultura valencianes, que són patrimoni, no solament de tots els valencians, sino també de tots els espanyols i de la diversitat cultura mundial”.