Skip to main content

El nostre president vol fer una ‘Espanya catalana’

ÒSCAR RUEDA
Domingo, 13 diciembre 2020

La proposta de Ximo Puig de «liderar junto a Cataluña una ‘Commonwealth’ mediterránea para tender hacia una ‘España catalana’ y una ‘España de las Españas’» contrasta en l’instint nacional bàsic del seu inhabilitat homòlec català, Quim Torra, qui casi a l’hora presentava, sense delicadees filosòfiques, una nova edició del ‘mapa dels països catalans’. «La seva presència per tot arreu farà que molta gent pugui assabentar-se de quin és l’àmbit de la Nació Catalana», tuitejava Torra ben ufà, a l’hora que agraïa a la multisubvencionada Acció Cultural del País Valencià la seua llealtat a la causa suprema. Mentres, Lo Rat Penat tornava a quedar- se sense ajudes de la Generalitat per l’únic motiu d’usar la llengua valenciana en les seues activitats. La reedició cartogràfica de Torra serà rebuda en felicitat gojosa pels pocs instituts de secundària valencians que encara no tinguen penjat en algun corredor preferent el mapa de la ‘Commonwealth’… perdó, dels ‘països’.

Curiosament, qui contemple el mapa dels ‘països’ de Torra vorà que més be és el mapa de les comarques: en variats colors vivaços les que, en el nostre cas, parlen valencià, i en un difuminat color crema les que parlen castellà. Ya ho pontificà Fuster en 1962: «Tenim dret a esperar […] que un dia serà suficient dir català per al·ludir a la nostra condició de poble únic, i agregar-hi una precisió comarcal per a localitzar la cosa o persona de què es tracti. Les actuals ‘regions’ poden esvair-se». Un ‘poble únic’ del que necessàriament s’ha d’excloure l’interior valencià, que per a Fuster «entrebanca els valencians de la zona catalana en la direcció que hauria d’ésser i és llur únic futur normal: els Països Catalans». Vaja: l’ortodòxia feta mapa.

Llunt queden els temps en els que Morella, la pàtria menuda del president, exigia la secessió respecte del bisbat de Tortosa per a autoerigir-se en sèu episcopal de les comarques valencianes del Nort. El senyor Puig, ademés d’oferir l’atra galta més allà de lo cristianament raonable, ara vol fer una Espanya catalana; uns atres preferiríem que el nostre president se preocupara de que Valéncia tota, de Vinaròs a Oriola, continue sent valenciana, encara que el restant d’Espanya només se faça ‘valencià’ quan ve per ací de vacacions.

Uns atres preferiríem que Valéncia continue sent valenciana

Llàstima que el concepte de ‘Commonwealth’, o siga, ‘prosperitat comuna’, se comprenga en este cas com l’hem comprés, i no en el sentit originari. Prosperitat i concòrdia per a tots i entre tots, sempre: en els nostres veïns directes i en els més lluntans. I ans que res, entre els propis valencians, que tenim dret a que la nostra administració no nos discrimine si pensem de manera distinta a com ho fa algun conseller.

Leave a Reply